Luni, 27 ianuarie 2014, Ministerul Finantelor Publice a publicat online pentru consultare publica proiectul de Ordonanta pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasări si plati in numerar si pentru modificarea unor acte normative.

Platile in numerar pe care le pot efectua firmele intre ele sau catre persoane fizice vor fi limitate prin aceasta ordonanta la 2.000 de lei pe zi.

Mai exact: o firma nu ii va puta plati si nu va putea incasa in numerar de la o alta firma sau de la o persoana fizica mai mult de 2.000 lei pe zi.

De asemenea, exista si un plafon total zilnic al platilor in numerar pentru firme, PFA, AF, IF etc. – 5.000 lei. Astfel de plafoane pentru firme exista si in momentul de fata, dar sunt mult mai mari – 10.000 lei plafonul total zilnic si 5.000 lei pentru acelasi furnizor.

De asemenea, apar limite si la sumele pe care le pot incasa firmele in numerar de la persoane fizice – maxim 10.000 de lei pe zi – si la tranzactiile pe care le pot face intre ele persoanele fizice – tot 10.000 lei. Aceeasi limita se aplica si la platile si incasarile facute de magazinele Cash&Carry, care astfel scapa ceva mai usor decat restul firmelor.

Sunt interzise incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 2.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei in cazul magazinelor de tipul Cash&Carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 2.000 lei, respectiv de 10.000 lei.

Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile a caror valoare este mai mare de 2.000 lei si, respectiv de 10.000 lei catre magazinele de tipul Cash&Carry.

Plafoanele limita prevazute de prezentul capitol nu se aplica pentru urmatoarele operatiuni:

  1. depunerile in conturile persoanelor juridice, persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale, intreprinderilor familiale, liber profesionistilor, persoanelor fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica de la/catre oricare din aceste categorii de persoane, deschise la institutiile de credit;
  2. cheltuielile de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute, efectuate in acest sens;
  3. achitarea in numerar a impozitelor, taxelor, contributiilor, amenzilor si a altor obligatii datorate bugetului general consolidat al statului;
  4. retragerile de numerar din conturi deschise la institutiile de credit pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal si pentru alte operatiuni de plati efectuate catre persoanele fizice, altele decat cele de la art.3, alin. (3) din prezenta ordonanta.
  5. sumele eliberate in numerar de ATM –uri.

O prevedere foarte importanta le interzice persoanelor fizice sa cumpere cu cash masini, terenuri sau case.

Prezenta ordonanţă intră în vigoare în termen de 30 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.