Proiectul reducerii CAS cu cinci puncte procentuale la angajator a fost publicat luni de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Documentul prevede ca scaderea cotelor CAS, care se va aplica din octombrie, se va realiza indiferent de conditiile de munca. In plus, pentru a compensa pierderile la buget produse de aceasta masura Fiscul va intensifica controalele la persoanele fizice cu averi mari, se arata in acelasi document.

In prezent, Codul fiscal prevede ca pentru sistemul public de pensii cotele contributiilor de asigurari sociale (CAS) sunt:

  • 31,3% pentru conditii normale de munca, din care, 10,5% pentru contributia individuala si 20,8% pentru contributia datorata de angajator;
  • 36,3% pentru conditii deosebite de munca, din care, 10,5% pentru contributia individuala si 25,8% pentru contributia datorata de angajator;
  • 41,3% pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 30,8% pentru contributia datorata de angajator.

Aceste valori urmeaza sa fie modificate printr-un proiect de lege, lansat ieri in dezbatere publica de Ministerul Finantelor (MFP) pe site-ul sau. Astfel, potrivit noilor reglementari, cotele CAS se vor reduce fata de actualele valori cu cinci puncte procentuale la angajator, dupa cum urmeaza:

  • 26,3% pentru conditii normale de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 15,8% pentru contributia datorata de angajator;
  • 31,3% pentru conditii deosebite de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 20,8% pentru contributia datorata de angajator;
  • 36,3% pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 25,8% pentru contributia datorata de angajator.

Noile valori ale CAS ar urma sa se aplice incepand cu veniturile aferente lunii octombrie 2014.

Important! In conditiile in care noile reguli sunt cuprinse intr-un proiect de lege, acestea trebuie supuse spre aprobare Parlamentului.

Premierul Victor Ponta a declarat ieri, citat de Agerpres, ca Guvernul va propune Parlamentului sa se reuneasca in iulie intr-o sesiune extraordinara pentru a vota proiectul de act normativ.